Door Annechiene Feiken

        Ervaringsverhaal

Customer questions_635
Customer questions_636

‘Probiotica biedt bij ongeveer de helft van mijn patiënten verlichting’

Bérénice Jaime is freelance diëtist in de regio Den Haag. Als diëtist adviseert ze regelmatig probiotica aan haar patiënten. Bij ongeveer de helft van haar patiënten helpt dit om de klachten te verlichten. Ook in haar persoonlijke leven heeft Bérénice ervaring met probiotica. Ze vertelt aan No Guts No Glory haar verhaal.  

Lees verder 

 

 

Van econoom naar diëtist

“Ik ben van origine Française en woon al 23 jaar in Nederland. Van huis uit ben ik econoom en in Rotterdam vond ik een interessante baan bij een groot chemisch bedrijf. In 2008 is mijn dochter geboren. Zij had last van allergische reacties en buikpijn. In die tijd ben ik me gaan verdiepen in voeding en wat voeding kan betekenen voor de gezondheid. Ik vond dit zo interessant dat ik in 2012 ben gestart met de opleiding Voeding & Diëtiek aan de Haagse Hogeschool. In 2016 ben ik afgestudeerd en sindsdien werk ik op freelance basis als diëtist. Tevens ben ik lid van het netwerk diëtisten Maag-Darm-Leverziektes.”

 

Eerste keer probiotica

“De eerste keer dat ik over probiotica hoorde, was waarschijnlijk via de kinderarts die mijn dochter behandelde. Door de heftige buikpijn ging zij steeds minder eten. Op aanraden van de kinderarts hebben we probiotica in huis gehaald. En de resultaten waren positief. Haar klachten waren niet voor 100% weg, maar waren wel een stuk minder. In die tijd ben ik meer gaan lezen over probiotica en natuurlijke probiotica, zoals kefir en tempeh. Tijdens mijn opleiding kwam ik weer in aanraking met probiotica: iemand van Winclove Probiotics gaf voorlichting over dit onderwerp.”

Probiotica bij darmklachten

“Veel mensen die bij mij in de praktijk komen, hebben darmklachten, zoals IBD en PDS. Als ik dan hun geschiedenis ga doornemen, dan heeft er bijna altijd voorafgaand aan de darmklachten een incident plaatsgevonden. Dit kan variëren van reizigersdiarree, een bacterie, gebruik van antibiotica of medicijnen. Voor deze mensen vind ik probiotica echt een aanrader. Uiteraard kijk ik eerst naar het voedingspatroon van mijn patiënt, want goede voeding blijft de basis van een gezonde darmstelsel. Als verandering van voeding niet genoeg helpt, dan stel ik probiotica voor.“

Belang van een goed darmstelsel

“Mijn patiënt, mevrouw S., werkt sinds haar 26ste voor een NGO. Zij reist drie tot vier keer per jaar naar derdewereldlanden. Toen zij onlangs terugkwam van een reis naar Mali werd zij heftig ziek. Ze was misselijk, at daardoor minder en verloor vier kilo binnen drie weken. Na onderzoek is er een bacterie gevonden, die werd bestreden met antibiotica. Naast aanpassingen van haar voeding heeft mevrouw S. een probioticakuur van zes weken gekregen. Haar stoelgang, eetlust en gewicht zijn weer genormaliseerd. Mevrouw S. is zich nog bewuster geworden van het belang van een gezond darmstelsel.”

 

Veel mensen hebben baat bij probiotica

“In Nederland zijn veel artsen nog terughoudend over het gebruik van probiotica. Zij vinden dat de effecten niet zijn bewezen en willen het niet voorschrijven. Gelukkig werk ik samen met enkele internisten die wel voorstander zijn van probiotica. En terecht. Als ik kijk naar mijn patiënten, dan biedt probiotica aan ongeveer de helft echt verlichting en verbetering. De kosten van probiotica blijven echter wel een barrière voor veel patiënten.”  

TIP VAN BÉRÉNICE

"Gaat u op reis naar een land waar de hygiëne iets minder is? Neem dan voordat u op reis gaat een probioticakuur. Ik doe het zelf altijd en probiotica maken mijn darmen sterker en beter bestand tegen slechte hygiënische situaties."

‘Probiotica biedt bij ongeveer de helft van mijn patiënten verlichting’_1812

      Jacob Lund/Shutterstock.com


Ervaringsverhalen

Regelmatig interviewen wij zorgprofessionals en consumenten over hun ervaringen met het inzetten van probiotica voor het verbeteren van hun gezondheid. Uit een lezersenquête kwam naar voren dat deze interviews veel gelezen worden.  

 

Wilt u ook in No Guts No Glory vertellen over uw ervaring met probiotica? Of heeft u een cliënt die hier graag over zou willen vertellen? Neem dan contact op met de redactie van No Guts No Glory via nieuwsmagazine@winclove.nl .   

 

Wilt u eerder gepubliceerde ervaringsverhalen nog eens teruglezen? Dat kan op onze website voor zorgprofessionals, www.winclovewetenschap.nl/Nieuwsmagazine .

 

Fotocredits: Angela Aladro mella/Shutterstock.com

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Als diëtist adviseert Bérénice Jaime regelmatig probiotica aan haar patiënten. Ze ziet dat bij ongeveer de helft van haar patiënten een verlichting van de klachten is waar te nemen.

4/11
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...