Door Annechiene Feiken

        Ervaringsverhaal

Customer questions_635
Customer questions_636

“Als ik een revolver naast mijn bed had liggen, was ik allang dood geweest”

Koos Crul had zoveel last van migraineaanvallen, dat hij het leven niet meer zag zitten. Wat hij ook probeerde, niets hielp. Zijn leven veranderde toen hij in aanraking kwam met probiotica. No Guts No Glory vroeg Koos Crul en nog twee migrainepatiënten naar hun ervaringen met probiotica.

Lees verder 

 

 

Hormonale migraine

Eva de Waal, werkzaam als accountmanager bij Winclove, heeft sinds oktober 2014 last van migraineaanvallen. Eva: “Na de geboorte van mijn zoon zijn de migraineaanvallen begonnen, zo’n een à twee keer per maand. Omdat de aanvallen altijd rond de menstruatie komen, denk ik dat het hormonaal is. Ik voel een aanval altijd aankomen: eerst krijg ik last van schitteringen, die duren zo’n halfuur. Daarna begint de migraine. Na ongeveer vier tot vijf uur gaat de migraine weg en heb ik nog een dagje last van hoofdpijn. Het is dus gelukkig niet zo dat ik vier dagen achter elkaar in bed moet liggen met alle gordijnen dicht. Helaas komen die aanvallen natuurlijk altijd op een moment dat het niet uitkomt.”

 

Aanvallen minder heftig

Na de zoveelste aanval besloot Eva om een multispecies probioticum te nemen onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Eva: “Anderhalve maand nadat ik met probiotica was begonnen, kreeg ik voor het eerst weer een migraineaanval. Normaal pak ik bij een aanval het medicijn sumatriptan. Maar deze aanval was minder heftig en ik hoefde niet op bed te gaan liggen of medicijnen te slikken. Toen merkte ik dus dat het effect had. Het was opvallend dat de aanval minder heftig was en dat de kinderen gewoon weer om me heen konden spelen, dat kon eerst namelijk echt niet.”

Ervaringsverhaal migraine en probiotica
 

Probiotica bij migraine

Migraine is een aandoeding aan de hersenen waarbij er heftige hoofdpijnaanvallen kunnen optreden. Deze aanvallen gaan vaak gepaard met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht of geluid, of uitvalsverschijnselen. Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking heeft last van migraine, waarbij vrouwen drie keer vaker last hebben dan mannen. Iedere patiënt ervaart een migraineaanval anders. De ernst, duur en frequentie verschillen erg per persoon. Voor sommige patiënten is het onmogelijk om een normaal sociaal en werkend leven te leiden, terwijl andere door even rust te nemen weer opknappen. Er zijn medicijnen beschikbaar voor mensen met migraine, maar die hebben bijwerkingen, zoals slaperigheid, vermoeidheid en duizeligheid. Daarom wordt er steeds vaker naar alternatieven gezocht. Een van die alternatieven is probiotica.

 

Bijna elke dag een migraineaanval

Chantal Fopma is 18 jaar en heeft sinds haar elfde last van hoofdpijn. Ongeveer twee jaar geleden is migraine bij haar vastgesteld. Chantal had bijna elke dag wel een aanval, maar een duidelijke trigger was er niet. Chantal: “Het maakte niet uit of ik de hele dag thuis zat of op school, het kwam gewoon. De migraine had een grote invloed op mijn leven; ik kon geen hele dagen meer naar school en soms zat ik in een schoolweek drie dagen thuis. Ik kreeg medicijnen van de neuroloog, maar hoe meer pillen ik per dag nam, hoe erger mijn klachten werden.”  

Nog maar vier aanvallen per maand

De oom van Chantal zag dat zijn nichtje zoveel last had van de migraine en vertelde haar over een probioticum dat kon helpen bij migraine. Zo kwam Chantal in aanraking met een multispecies probioticum. Chantal: “Na een paar dagen begon ik al verschil te merken: het was een wonder, er ging een wereld voor me open. Van elke dag een aanval ben ik naar zo’n twee, drie of vier aanvallen per maand gegaan. Soms zijn de aanvallen licht en goed te verdragen, maar soms zijn ze nog wel zo heftig dat ik toch medicatie moet innemen. Ik kan weer volledig naar school en als ik een beetje last van hoofdpijn heb, dan neem ik een paracetamolletje en kan ik weer door.”

“Als ik een revolver naast mijn bed had liggen, was ik allang dood geweest”_1685

Chantal Fopma geniet weer van alledaagse dingen.

Hoofdpijn op de raarste momenten

Koos Crul heeft lange tijd last gehad van migraine en hij heeft van alles geprobeerd om er vanaf te komen. Koos Crul: “Ziekenhuizen, artsen, pillen, acupunctuur, geen chocola meer, geen aardbeien, noem maar op, nooit heeft iets geholpen. Alleen de injecties Imigran hielpen goed tegen de pijn. Maar in mijn slechtste jaren had ik wel tot drie injecties per week nodig om te kunnen functioneren. Ik heb vaak tegen mijn vrouw en mijn omgeving gezegd: als ik een revolver naast mijn bed had liggen, dan was ik allang dood geweest. Op een gegeven moment wil je gewoon dood, zo’n geweldige hoofdpijn heb je. En die hoofdpijn komt op de meest rare momenten. Midden op de dag, in een vergadering, in de auto, echt dat je onderweg moet stoppen omdat je moet overgeven. En dan denk je: tja dit is dan mijn leven.”  

 

Ambassadeur van probiotica

Via zijn werk kwam Koos Crul in 2016 in aanraking met Maarten Pekelharing, algemeen directeur bij Winclove Probiotics. Maarten vertelde aan Koos Crul wat het bedrijf allemaal doet op het gebied van probiotica. Koos Crul: “Ik vroeg hem vrij spottend: nou dan heb je vast wel iets tegen migraine?” Maarten begon hierop te lachen en zei: “Ik heb wel wat...” Ik denk dat ik zei: ‘Hou op, ik geloof er niks van. Ik heb alles gebruikt in mijn leven en van alles gedaan, jullie hebben echt niks tegen migraine.’ Maar Maarten stuurde me een paar potjes probiotica op en na drie weken kwam ik erachter dat ik al drie weken geen hoofdpijn had gehad. De injecties die ik zeker vijf tot zes keer of zelfs meer keer per maand nam, zijn gereduceerd tot circa een of twee per maand. Het werkt gewoon en nu ben ik een ambassadeur van probiotica. En mijn vrouw is ook blij, zij zegt dat ze haar man weer terug heeft!”  

 

 

Meer informatie

No Guts No Glory is een onafhankelijk magazine waarin de gebruikerservaringen ook echte ervaringen van gebruikers zijn. Bij dit artikel is het puur toevallig dat de mensen allemaal afkomstig zijn uit onze directe omgeving. We willen benadrukken dat probiotica migraine niet kan genezen, maar wel de klachten kan verminderen. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of probiotica testen voor uzelf, een patiënt of een relatie? Neemt u dan contact op met de afdeling Healthcare en dan helpen we u graag verder.  

 

Credits afbeelding: puhhha/Shutterstock.com

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Ongeveer 15% van de Nederlandse bevolking heeft last van migraine. Drie migrainepatiënten vertellen over hun ervaringen met probiotica.

4/9
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...