Redactioneel

Customer questions_635
Customer questions_636

                                                                                        

                                                  

                                                             

                                             

                                   

                                         

                                                             

                                                                   

                     

                              

                                             

                                   

                               

                                       

                                             

                                            

De meeste mensen hebben er wel eens last van gehad: obstipatie, ofwel verstopping. Het lukt maar niet om naar de wc te gaan en als het lukt, is het vaak pijnlijk doordat de ontlasting hard is. Het komt niet alleen voor bij volwassenen maar ook veelvuldig bij kinderen. Het standaardadvies bij obstipatie is meer bewegen en meer vezelrijke voeding eten. Als dat niet werkt, worden vaak middelen geadviseerd die de ontlasting zachter maken of die de beweging van de darmen stimuleren. Specifieke probiotica kunnen echter ook helpen bij kinderen met obstipatie, zo blijkt uit een systematic review en een meta-analyse.  

 

Je tweede brein, of het brein in je buik. Het zijn aanduidingen voor onze darmen, en dan vooral wanneer het gaat om de communicatie tussen de darmen en de hersenen. Steeds meer wordt duidelijk dat onze darmbacteriën niet alleen lokaal, in de darmen, invloed uitoefenen. Maar dat zij bijvoorbeeld ook impact hebben op onze hersenen. Dr. Saskia van Hemert, senior onderzoeker bij Winclove, vertelt wat er op dit moment bekend is over de communicatie tussen de hersenen en onze darmen. 

 

Verder in dit nummer het tweede deel van het interview met professor Remco Kort. Hierin vertelt hij over het project dat hij gestart is in Afrika: Yoba4life. Met dit project, waarbij lokaal gefermenteerde yoghurt geproduceerd wordt, wil hij zowel de economische omstandigheden als de gezondheid verbeteren van mensen in kansarme regio's. 

Wat is er waar over probiotica en wat zijn fabels? De ISAPP stelde een interessante infographic samen waarmee fabels over probiotica ontkracht worden.

En een onderzoek van de WUR naar manieren om met behulp van voeding en voedingssupplementen de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen met PDS. 

 

Anneliet Bannier

Interview foto

 

 

 

Redactioneel nr. 1 2018

2/9
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...