Nieuw onderzoek

Customer questions_635
Customer questions_636

Wageningen start onderzoek naar PDS

Wageningen University & Research is gestart met een onderzoek naar de mogelijkheid om met behulp van voeding en voedingssupplementen de kwaliteit van leven te verbeteren van mensen met het prikkelbare darm syndroom: IBSQutrition. 

Lees verder


Bepaalde genen kunnen bescherming bieden tegen auto-immuunziekten

PDS is een veel voorkomende aandoening; 5-20% van de Nederlandse bevolking heeft hier last van. Hoe PDS precies ontstaat is nog niet volledig duidelijk, maar verschillende factoren spelen hierbij een rol. Wel is duidelijk dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot een toename van klachten, zoals obgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en problemen met de stoelgang. Deze klachten hebben een negatief effect op de kwaliteit van leven van PDS-patiënten. 

 

Om te kijken of het mogelijk is om de kwaliteit van leven van PDS-patiënten te verbeteren met voeding, is een onderzoeksteam van Wageningen University & Research gestart met een grootschalig onderzoek. Het onderzoek bestaat uit verschillende fasen: 

 

  • Een online vragenlijst om inzicht te krijgen in de relatie tussen voeding, buikklachten en de kwaliteit van leven.
  • Analyse van darmbacteriën om te achterhalen welke rol zij spelen in het klachtenpatroon bij PDS en in hoeverre ze worden beïnvloed door het dieet.
  • Laboratoriumonderzoek naar het effect van voeding op darmklachten.
  • Ontwikkelen van een persoonlijk voedingsadvies op maat voor een beter ‘buikgevoel’ en daardoor een verbeterd kwaliteit van leven.

Deelnemers eerste fase gezocht

Voor de eerste fase, het invullen van de vragenlijsten, worden 2000 PDS-patiënten (m/v) gezocht. Via de website van Wageningen Univeristy & Research  kan de vragenlijst geopend en ingevuld worden. Dit kan tot eind mei 2018. 

  

In de volgende fases worden voedingscomponenten en/of supplementen, zoals probiotica, onderzocht om te kijken of deze een gunstig effect kunnen hebben bij PDS. Tevens wordt van een aantal deelnemers aan de vragenlijst een analyse gemaakt van de darmbacteriën. Uiteindelijk moet dit leiden tot een persoonlijk voedingsadvies en verbetering van de kwaliteit van leven. 

 

 

 

 

 

Wageningen University & Research doet binnen IBSQUtrition onderzoek naar de mogelijkheid om de kwaliteit van leven van mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) met behulp van voeding te verbeteren.

6/9
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...