Wetenschappelijke blog

Customer questions_635
Customer questions_636

Muggen en  microben

Waarom zijn muggen zo dol op bepaalde mensen en laten ze anderen met rust? Is het waar dat baby's 'zoet bloed' hebben en daarom veel vaker geprikt worden door muggen? Dr. Karen Koning zocht het uit. 

Read moreSkin microbiota attracts mosquito's_1078

Dr. Karen Koning

De zomer is mijn favoriete seizoen! Sommige mensen kunnen zich echt verheugen op de winter, maar ik niet. Een maandje vol met feestdagen is prima, maar dan mag het wat mij betreft weer zomer mogen worden. De zomer heeft wel één groot nadeel: MUGGEN! En op de een of andere manier weten muggen mij altijd te vinden. Gelukkig veroorzaken muggen in Nederland alleen jeuk. In andere delen van de wereld kunnen ze echter gevaarlijke ziektes overbrengen, zoals malaria, knokkelkoorts of het Zikavirus. Ik ben dan ook een groot fan van DEET. Ik weet het, het is ontzettende troep, maar wel effectief. De Aziatische en Zuid-Europese muggen zijn namelijk niet echt onder de indruk van een beetje citronella- of eucalyptusgeur. Mijn man daarentegen heeft nergens last van, hem laten ze meestal links liggen. Ik vraag me dan ook vaak af: ‘Waarom ik?’ 

 

 

 

Wat maakt sommige mensen zo aantrekkelijk voor muggen en anderen niet? Vaak wordt er gezegd dat de een ‘lekkerder’ of ‘zoeter’ bloed heeft dan de ander. Echter, wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dit niet klopt. De oorzaak lijkt te liggen in de hoeveelheid koolstofdioxide die we uitademen en in onze lichaamsgeur. Vrouwtjesmuggen (dit zijn degene die steken) zijn dol op koolstofmonoxide. Ze hebben een speciaal orgaan dat koolstofmonoxide op grote afstand, tot wel 50 m, kan detecteren. Dit is een van de redenen waarom je bijvoorbeeld vaker wordt gestoken als je zwanger bent.

 

Een studie uit The Lancet van 2002 liet namelijk zien dat zwangere vrouwen in het laatste trimester 21% meer koolstofdioxide uitademen dan niet zwangere vrouwen. En daarom steken muggen liever volwassen dan kinderen, hoewel het lijkt alsof kinderen vaker gestoken worden. Doordat het lichaam aan het muggengif went, krijgen volwassenen minder en kleinere bulten die vaak veel sneller weg zijn.

 

Naast koolstofmonoxide worden muggen ook aangetrokken door onze geur, van zowel onze adem als ons zweet. Maar hoe kan dit kan? Hier speelt onze huidmicrobiota een belangrijke rol. Onze geur bestaat uit zo’n 300 verschillende geurstoffen. Deze ontstaan uit ons zweet dat afgebroken wordt door onze huidmicrobiota. 

 
 
Muggen worden aangetrokken door onze geur, zowel van onze adem als van ons zweet

 

 

Wetenschappelijke blog_1164

 

 

Een onderzoeksgroep van de Universiteit Wageningen liet zien dat onze huidmicrobiota bepaalt of muggen je aantrekkelijk vinden of niet. Zij vroegen 48 mannelijke vrijwilligers om gedurende twee dagen geen alcohol, knoflook, uien en pittig voedsel te nuttigen en alleen geurloze verzorgingsproducten te gebruiken. De mannen moesten 24 uur lang nylon sokken. Daarna werden er glazen kralen tegen hun zolen gewreven om hun geur te verzamelen. Deze werd aan muggen aangeboden. Het resultaat was fascinerend: Het zweet van 9 van de mannen bleek bijzonder aantrekkelijk voor muggen, terwijl het zweet van 7 andere mannen volledige genegeerd werd.

 

 

Toen naar de microbiota samenstelling werd gekeken, bleek dat de ‘zeer aantrekkelijke groep’ een lagere diversiteit en een grotere hoeveelheid aan microben had. Tevens bleek de aanwezigheid van Staphylococcus spp. geassocieerd met personen die zeer aantrekkelijk waren en Pseudomonas spp. met individuen die minder aantrekkelijk waren voor muggen. Door zo goed mogelijk te weten te komen welke geuren muggen aantrekkelijk vinden en welke niet, hopen onderzoekers een geurval voor malariamuggen te ontwikkelen. Er is al een handvol geurstoffen geïsoleerd die muggen in de val lokken, maar die zijn nog niet succesvol genoeg. De muggen kiezen nog steeds liever menselijk zweet dan deze geurstoffen.

 

Daarnaast zijn er onderzoekers die zich richten op geurstoffen die niet aantrekkelijk zijn voor muggen om zo een spray te maken die ervoor zorgt dat je onzichtbaar bent voor muggen. De oplossing, naast het smeren van DEET en je huid bedekken, is er dus helaas nog niet. Maar ik weet nu in elk geval waarom ik een muggenmagneet ben en mijn man niet!

  

 

 

 

 

Wetenschappelijke blog

5/9
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...